sábado, 29 de septiembre de 2012

Competència comunicativa


La competència comunicativa és aquella que permet comunicar-se de la manera més eficaç possible, saber de quina manera comunicar per tal d’obtenir el resultat que nosaltres esperem. S’ha de tenir molt clar l’objectiu que es vol transmetre per fer-ho de manera que arribi clarament als destinataris (oients).
Aquesta competència s’adquireix amb la experiència i les vivències i ajuda a parlar d’una forma més rica.
Un cop havent parlat, si l’objectiu de l’orador s’ha complert, el grau d’eficàcia de la seva competència comunicativa augmenta.
Els components són 4 tipus de coneixements i habilitats:
-     Competència lingüística/gramatical: és la més treballada a les escoles i fa referència al domini del codi lingüístic.
-     Competència sociolingüística: domini dels dialectes i registres de diferents nivells.
-    Competència discursiva: de forma oral o forma escrita, treballa la cohesió entre la forma i el significat.
-      Competència estratègica: recursos i mecanismes verbals i no verbals.

Per a fer referència al meu futur com a mestra, crec que és molt important tenir una alta competència comunicativa per tal de poder ensenyar exactament el que em proposo i que als meus alumnes els hi sigui fàcil d'entendre. Com ja he dit abans, s'adquireix amb experiència i vivències així que durant la carrera suposo que la meva competència comunicativa anirà augmentant i mentre treballi també seguirà adquirint eficàcia.

viernes, 21 de septiembre de 2012

Llengua i llenguatge


En l’anterior classe de COED varem treballar les diferències entre llengua i llenguatge. Primer vam treballar un text de J.Tuson, que es troba al blink i després amb l’ajuda de l’explicació de la Rosa i un Power Point he extret aquestes idees:



Llenguatge --> és més que un mitjà de comunicació, amb el que reduïm i ordenem les percepcions de l’entorn. Element bàsic en la construcció del pensament i indispensable per la memòria. Permet el diàleg.

Elements per a una definició del llenguatge:



-        Organització de l’entorn: identificar què és cada cosa i anar omplint calaixos que són els mateixos per a tothom i gràcies als quals ens podem entendre.

-        Pensament: quan pensem parlem i quan parlem pensem, pensem en paraules.

-        Memòria: la memòria és gràcies al llenguatge i amb aquest podem fer la nostra pròpia historia relacionant fets.

-        Auto expressió: diàleg intern, amb un mateix. Serveix per fer-nos créixer com a persones.



Com a facultat humana:

-        Do universal dels humans

-        Facultat que fa possible l’aprenentatge lingüístic

-        Marca els límits de les llengües que es poden adquirir

-        Es concreta amb una “llengua”



Llengua --> monument de la naturalesa, sistema de signes orals, sovint reflectit en un codi escrit, propi d’una comunitat.

Sistema organitzat en diversos nivells:

- Pragmàtic --> discurs o text

- Semàntic --> oració o paraula

- Sintàctic --> sintagma

- Morfològic --> morfema

- Fonètic --> fonema o so

jueves, 20 de septiembre de 2012

Presentació


Sóc la Berta Olivares i tinc 18 anys. Estic cursant el 1r any del Grau d'Educació Infantil a Blanquerna i visc a Barcelona. Vinc de un batxillerat artístic, que el vaig fer a l'escola IPSI.
He escollit aquesta carrera perquè tinc passió pels nens, m'agrada moltisim estar amb ells i apart m'agrada molt ensenyar i compartir els meus coneixements amb els altres. He treballat de monitora en activitats d'estiu, aquestes són les que em van fer adonar de que realment volia fer Educació com a carrera i així ha sigut. M'agrada molt jugar a futbol, de fet hi jugo en un equip i també una de les meves grans aficions és viatjar.
Em considero una persona amigable, molt oberta i riallera. El tracte amb la gent és algo que em fa molt feliç i que disfruto molt, no m'agrada gens estar sola.

Les meves intencions de cara a aquest blog són:

- Aprendre com funciona un blog, ja que és el primer que faig.
- Compartir treballs i apunts presos a classe.
- Tenir tota la informació que vaig rebent durant el curs ben organitzada i emmagatzemada.