domingo, 23 de diciembre de 2012

Viquipèdia

Abans de començar a explicar l'activitat que vàrem fer a classe per a posar en pràctica l'ús de la Viquipèdia, crec que és interessant saber exactament QUÈ és la viquipèdia, i de quina manera millor que posant la seva definició? Doncs aquí la teniu:

La Viquipèdia (el mateix que la Wikipèdia en castellà) és una enciclopèdia on-line elaborada per als seus propis lectors. La viquipèdia pateix constrantment canvis i modificacions per a gent de tot arreu del món, i així a poc a poc anem fent una gran font d'informació fiable, ja que aquells canvis que no són apropiats o certs es treuen rápidament. Cada article o informació té un historial, i d'aquesta manera es pot anar veient quins canvis ha patit aquell document i quin usuari els ha fet.

Segons Viquipèdia, els 5 pilars fonamentals d'aquesta són:



- La Viquipèdia és una enciclopèdia que incorpora elements de les enciclopèdies generals i de les enciclopèdies especialitzades. La Viquipèdia no és un diccionari, ni un diari, tampoc és una màquina de propaganda, ni un servidor gratuït, ni un proveïdor d'espai web, ni un conjunt de pàgines d'autopromoció,per això ja existeixen altres pàgines.

- La Viquipèdia cerca el "punt de vista neutral", és a dir, intenta aconseguir que els articles no exagerin un punt de vista específic. Això requereix oferir la informació des de tots els angles possibles i presentar cada punt de vista de forma precisa.

- La Viquipèdia és de contingut lliure, de manera que tothom hi pot col·laborar i la pot distribuir lliurement. Respecteu els drets dels autors que no volen que sigui d'aquesta manera.

- La Viquipèdia segueix unes normes d'etiqueta. Respecteu els vostres companys viquipedistes fins i tot quan no compartiu les seves opinions. Comporteu-vos civilitzadament. Eviteu els atacs personals i les generalitzacions quan es crispin els ànims.

- La Viquipèdia no té normes inamovibles més enllà d'aquests cinc principis generals. Llanceu-vos-hi!, perquè la gràcia d'editar és que, encara que es persegueix, no es requereix la perfecció.

 

Tasca a realitzar:
Després d'haver conegut a fons el funcionament de la Viquipèdia, haviem de fer per parelles una intervenció en un article de la Viquipèdia.
Jo i la Clara Ponce vem crear un usuari anomenat: BertaClara i vem afegir una frase a la informació sobre la nedadora de natació sincronizada Gemma Mengual.

La frase que hem afegit és la següent: "Com a esportista poseeix les típiques qualitats de les velocistes: Explosivitat i potència en els seus braços i cames, és molt àgil i flexible dins de l'aigua i molt expressiva en les seves coreografíes." 

Aquí poso el link de la pàgina de viquipèdia en la cual hem col·laborat:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Gemma_Mengual_Civil


Llibre d'estil:
Per a fer una modificació en la wikipèdia o afegir alguna informació nova, s'ha de seguir el llibre d'estil, que la wikipèdia mateixa ho explica d'aquesta manera:

"Aquest llibre d'estil té per objectiu que les coses es facin de manera semblant. Tot i que les normes següents no són indiscutibles, hauries de tenir bons motius per no respectar-les, i cercar un mínim consens abans de fer-ho. De vegades un mètode és tan bo com un altre, però si tothom ho fa de la mateixa manera, la Viquipèdia serà més fàcil de llegir i de fer servir i, per descomptat, més fàcil d'escriure i editar. En aquest sentit la següent cita del Manual d'estil de Chicago pot ser aclaridora:
Les normes i regulacions com aquesta, per la naturalesa del cas, no poden ser assignades amb la rigidesa d'una llei estricta. Estan pensades per al cas estàndard i han de ser aplicades amb un cert grau d'elasticitat.
Una escriptura clara, informativa i imparcial és sempre més important que la presentació o l'estructura. No s'espera que els escriptors segueixin totes o cap d'aquestes regles: la gràcia d'editar wikis és que no hi cal perfecció. Els viquipedistes que editin poden referir-se a aquest manual quan poleixin articles i les pàgines s'aniran fent d'acord amb aquesta guia.
Mireu si us plau Com s'edita una pàgina per informació sobre com fer servir les diferents instruccions d'hipertext –hi ha moltes més possibilitats a part de negreta o cursiva. Aquest article es concentra en quan fer-los servir encara que alguns exemples també mostren l'hipertext. També us pot ser útil el llibre d'estil de categorització en quant a normes d'estil per categoritzar els articles."

Deixo aquí l'enllaç del llibre d'estil, per a si voleu consultar algunes de les característiques requerides per a intervenir en la wikipèdia: http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Llibre_d%27estil
 

1 comentario:

  1. the information provided must also be quite detailed from what you are looking for, the rules of writing style are important but do not make the information contained in it is not packaged in a way that is monotonous and difficult to read

    ResponderEliminar