martes, 30 de octubre de 2012

Power Point

Segur que tothom ha utilitzat el PowerPoint alguna vegada per a realitzar alguna presentació a l'escola, però mai ens hem parat a pensar què és el PowerPoint i quines utilitats té. Despres d'haver llegit l'article: 12 propostes d'ús creatiu i multimedial del programa PowerPoint, hem comentat a classe els seus avantatges i desavantatges, i el seu ús antigament i actualment.

Avantatges:
- Permet estructurar un discurs
- Es té en pantalla una guia del que s'està parlant. 
- Permet incorporar imatges il·lustratives. 
- Inserir elements com: imatges, so, vídeo, animacions,... 
- Facilitat per prendre apunts. 
- Poder utilitzar una gamma de colors i formes variada. 
- Provoquen la interacció professor/alumne o alumne/alumne.

Desavantatges:
-  Moltes vegades hi ha massa informació en les diapositives i no es llegeix amb claredat.   
- L’orador ja no explica o relata sinó que es limita a llegir la pantalla.   
- Els colors i les formes es col·loquen en pantalla de forma indiscriminada
- Hi pot haver un abús dels elements multimedials.
- Els oradors tenen tendència a incloure més continguts amb la falsa creença que els alumnes ho assimilen més ràpid.  

Fins avui en dia, la majoria de nosaltres hem fet un ús tradicional del PowerPoint, que significa un ús tradicional? Doncs que l'objectiu de la nostra presentació ha sigut explicar, exposar, transmetre idees a un grup col·lectiu amb un suport multimedia.
Hem utilitzat el PowerPoint per a fer exposicions davant del grup per a explicar treballs i els professors també l'han utilitat per a fer les classes més dinàmiques, tot i que sovint no ho han aconseguit perquè els PowerPoints que ells utilitzaven provocaven la desconnexió per part dels alumnes, perdien el fil de la classe. 

Hem de potenciar l'ús creatiu del PowerPoint, ja que és un programa que si s'en fa un bon ús és molt fàcil de treballar i dóna uns bons resultats. I que significa fer un ús creatiu del PowerPoint? Doncs comunicar des d'un altre punt de vista. Fer les presentacions per tal de provocar interacció amb el públic, per facilitar l'aprenentatge cooperatiu, fer-lo servir com a pissarra digital. Per a aconseguir-ho, en les diapositives no posarem allò que direm, les diapositives han de ser senzilles i sense gaires animacions ni sorolls. Ha de ser una presentació interessant, que cridi l'atenció de l'oient a escoltar allò que explica el que presenta. Als oradors ens interessa dialogar i no transmetre informació per tal de crear interactivitat i ser creatius per a captar l'atenció dels oients.

Aquí us deixo el Power Point que vàrem fer la Clara Ponce i jo per a l'exposició d'identitat i territori:


miércoles, 17 de octubre de 2012

Els wikis

Què són els Wiki i com funcionen?

Una de les grans tasques col·lectives, voluntàries, que està fent l'home avui en dia, és la
viquipedia i aquesta és possible, entre molts d'altres factors, per una generositat de l'home i per la mediació d'un software capaç de canalitzar-la correctament. Ens estem referint als wikis. Per a saber com funcionen els wikis, visioneu aquest vídeo:


 

Què triem un Bloc o un Wiki?
Vegeu la serie de diapositives:



Activitat de classe

L'activitat que vem fer a classe constava en crear una wiki entre un grup de sis persones, una persona creava des del seu ordinador la wiki i ens convidava a totes perquè poguéssim escriure i modificar-la. El primer que vam fer va ser omplir les dades necessàries, vem escollir el tema que volíem treballar (l'alimentació saludable en l'etapa escolar) , i ens vem repartir els punts que haviem de fer cada una mentre anavem desenvolupant el tema. Cada una modificava el text des de el seu ordinador, pero haviem d'anar en compte per no modificar-lo al mateix moment perquè sinó no es guardava correctament.

Aquí hi ha el link de la Wiki que vem crear nosaltres: 
http://futuresmestres.wikispaces.com/

domingo, 14 de octubre de 2012

Qui ets, tu?

Com a activitat de classe, teniem que escollir a una companya i fer una breu descripció d'ella, amb qualsevol de les formes que ens havia ensenyat la Rosa a classe: poema, vídio, cançó, assaig...

Jo vaig escollir a la Clara Ponce i vaig fer una descripció en la qual barrejava la narració i el diatari, aquí us la deixo perquè la pogueu llegir:


                                        

Era el primer dia d’universitat, a les 9.30 del matí, em dirigia cap a l’Auditori sense saber ben bé on era, em limitava a seguir la majoria de gent que semblava estar perduda, com jo. A l’entrada de l’auditori vaig conèixer un parell de noies que es trobaven en la mateixa situació i vem entrar juntes a escoltar l’acte de benvinguda a la universitat. Un cop acabada la xerrada, ens vem dirigir cap a l’aula per començar la presentació d’una de les assignatures, jo anava acompanyada de les dues noies que havia conegut. Era l’hora d’entrar a classe i vaig entrar una mica més tard, perquè com de costum estava badant i xerrant, al entrar vaig veure una noia asseguda sola, a la segona fila de la classe que estava mirant el mòbil, al seu costat hi havia varis llocs lliures i vaig decidir anar cap a ella. Va aixecar el cap i em va mirar amb un somriure tímid però que alhora inspirava ajuda i confiança, mentre caminava cap a ella em van venir al cap tota mena de preguntes: com es dirà? com serà? s’assemblarà a mi de caràcter?. Per fora només veia un rostre dolç, amb una pell fina i blanquinosa, uns ulls entre verds i grisos que em desvelaven misteri, el cabells castanys i llisos que es tocava constantment amb unes mans nervioses que desvelaven inseguretat en ella mateixa.
Vaig demanar-li si podia seure al seu costat, a la cadira on tenia la bossa, i amb una veu molt fina em va dir: Sí, i tant! –i va apartar la bossa. Li vaig preguntar el nom, es deia Clara, també on vivia, a Mataró –va respondre. Després d’aquesta segona pregunta d'on vivia ens vem adonar que teníem un munt d’amics en comú de Mataró i que nosaltres en canvi, no ens coneixíem, ni tan sols ens havíem vist mai. A partir d’allà va començar a fluir una agradable conversa on ella es va anar obrint a poc a poc cap a mi.
Els dies han anat passant i les preguntes que tenia sobre ella s’han anat responent poc a poc, sense jo forçar cap resposta, és una persona tímida amb les persones que no coneix però xerraire amb la gent que li inspira confiança, tranquil·la i pacient. Una mica desastre en organització, però treballadora quan comença amb una feina. Tot i que fa un mes que la conec, no puc definir-la amb profunditat ja que per a mi és una persona misteriosa, que cada dia vaig coneixent poc a poc alguna cosa nova d’ella i això fa que per a mi sigui una persona molt interessant.


 Haviem de posar un peu a la fotografia per tal de que el dia de l'exposició de fotografies, les companyes es poguessin fer una idea de com era aquella persona o que era allò que voliem destacar amb aquella fotografia per il·lustrar el text. El peu de fotografia que vaig escollir jo va ser: La timidesa del primer dia no li deixava mostrar-se tal i com era.

sábado, 13 de octubre de 2012

Llengua oral formal

En la última classe de gran grup de COED(Comunicació Oral, Escrita i Digital), el passat divendres 5 d'octubre vem estar parlant sobre la llengua oral formal.

La llengua oral formal és aquella que es troba enmmig del canal oral (conversa) i el canal escrit (carta formal), és aquell que es troba en les situacions reals de la societat actual; és aquella que s'ensenya a les escoles.

Els trets característics de la llengua oral formal es divideixen en tres: trets contextuals, trets textuals i trets lingüístics.

-Trets contextuals: Són aquells que tenen a veure amb l'espai i el temps (aquí i ara)
· Caràcter no universal i aprenentatge escolar
· Acústica, efímera i produïda en temps real
· Context compartit, amb una comunicació relativament unidireccional

-Trets textuals: Són aquells que fan referència al producte que elavorem, discurs/text
· Fromal i generalment monologada
· Informativa, planificada i de tema sovint especialitzat
· Repetitiva i amb una intervenció fonamental dels llenguatges no verbals

-Trets lingüístics: Són aquells que es fonamenten en la competència lingüística
· Paper fonamental dels trets suprasegmentals
·Ocurrència d'elements díctics, interrogacions, exclamacions, interjeccions, anacoluts, el·lipsis, canvis de direcció sintàctica, etc.
· Correcció normativa i ús de la varietat estàndard

COED

Aquesta matèria s'entén com un instrument per pensar, entendre i expressar el món, el jo i els altres. Així, doncs, amb aquesta assignatura es pretén que els alumnes dominin de una manera satisfactòria l'expressió oral, escrita i audiovisual per a una bona comunicació tant en la seva vida universitària com en la seva vida professional posterior.

Des de principi de curs, a l'assignatura de COED em treballat:
· El bon comunicador i les seves característiques. 
· Els conceptes de llenguatge i llengua.
· Les competències comunicatives.
· La descripció.
· La llengua oral formal.

Per a posar en pràctica aquests coneixements hem realitzat diferents activitats:
· Qui sóc jo?: haviem de descriurens a nosaltres mateixos juntament amb una fotografia.
· Síntesi i idea principal d'un article.
· Qui ets tu?: descripció d'una companya de classe.

Anàlisi d'un bloc educatiu

A partir de la lectura i comentari a classe del Llibre:Balagué Puxan, F., & Zayas, F. (2008).  Usos educatius dels blogs : Recursos, orientacions i experiències per a docents (1ª en llengua catalana ed.). Barcelona: Editorial UOC, ja tenim coneixements suficients per a poder treballar millor els blocs, per això ara en farem un anàlisi d'un.

He realitzat l'anàlisi del bloc dels nens i nenes de la cucafera, aquí en teniu l'enllaç: http://blocs.xtec.cat/infantslacucafera/

L'anàlisi que he fet jo del blog:

Quins tipus de continguts hi ha publicats i en quin format (vídeo, audio, presentacions,....):
És un bloc realitzat pels professors de l'escola Cucafera i la intenció principal del bloc és informar a les families els progressos dels seus fills a l'escola bressol i les diferents activitats que realitzen.
En el bloc hi trobem vídeos del que fan els nens a classe i imatges, junt amb explicacions dels mestres.

Com encaixa amb les diferents classificacions que trobem al llibre: Tipus de bloc, activitat que s’hi desenvolupa, interaccions possibles,...
Respecte a la classificació dels blocs segons el llibre, jo classificaria aquest bloc en un bloc d'aula, i dins dels blocs d'aula, el tipus de bloc és: blocs d'aula del professor, ja que amb aquest bloc els mestres expliquen les activitats dels nens i nenes que fan a l'escola junt amb imatges i vídeos per tal de que els pares consultin el bloc i puguin veure tot allò que fan els seus nens a l'escola.
El bloc té diferents apartats, segons classes: els cagols, el sol, els núvols i les formiguetes. Així els pares i mestres poden consultar que fan a les altres classes i agafar idees o informacions.

Quí els publica?
Els mestres de l'escola. 


Hi ha alguna estructura en el bloc? Categories, etiquetes, menús,...
Sí, aquest bloc té una estructura per pàgines: l'apartat de home (la pàgina principal), les diferents classes (els cargols, el sol, els núvols i les formiguetes) i l'espai cucafera (on els pares i mestres deixen els seus comentaris) 

Quina plataforma utilitzen?
Utilitzen la plataforma de XTEC blocs, que és un espai on tant els docents com els centres poden crear el seu propi bloc, utilitzant el seu nom d'usuari i contrasenya del portal xtec.cat  

Com són les entrades?
Són pàgines estàtiques, organitzades des de un menú a la portada i sempre són accessibles. 

Quines competències s’hi treballa?
S'hi treballa la relació família-escola.

Hi ha comentaris?
Si que hi ha comentaris, acostumen a ser de les families que comenten activitats i formulen alguna pregunta per tal de que els professors els informin.

A qui va dirigit?
Va dirigit principalment als pares dels nens que hi ha a l'escola, però també pot ser utilitzat per a gent exterior que simplement vulguin informar-se del que fan a l'escola o bé perque vulguin apuntar al seu fill en un futur o mestres d'altres escoles que vulguin agafar idees...

Hi ha blocroll?
Sí, a la part de la dreta del bloc hi ha una llista de blocs que ens poden interessar.


Per a la meva opinió és un bloc que està ben estructurat i el trobo interessant. Els blocs són una bona forma de fer arribar a la familia tot allò que fa el seu fill al dia a dia i m'agradaria que quan jo tingui fills i els porti a l'escola, des de l'escola facin un bloc on poder veure com es comporta el meu fill a l'escola, que és el que aprèn, etc. Trobo que és molt interessant. 

Usos eduactius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents.



Llibre: Francesc Balagué,Felipe Zayas. Usos educatius dels blocs. Recursos, orientacions. Editorial: UOC

Ja fa unes setmanes que el professor de GTIC, ens va manar llegir aquest llibre i el passat dijous 4 d'octubre el vem posar en comú a l'aula. Pel meu gust, el llibre era bastant complicat, ja que parlava de temes que per a mi no són gaire familiars i costava d'entendre del que t'estaven parlant.

Aquestes són algunes de les preguntes que van sortir a classe, relacionades amb els dubtes de totes les alumnes:


· Què és el Wordpress? El Wordpress és una plataforma per crear blocs, és una de les més populars i potents. És de pàgines estàtiques, totalment gratuït i de codi obert.

· Els blocs es poden esborrar? Si.

· Què són les Wikis? Són pàgines fàcils d'editar; la paraula Wikis prové de Wikipèdia.

· Què són les plataformes de creació de blocs? Són programes on-line que serveixes per crear blocs.

· Què és la Web 2.0? És una web on es pot interactuar directament. Els mateixos usuaris són els que la creen i organitzen els continguts.

· Què són els marcadors socials? Són pàgines web senzilles que permeten organitzar els propis enllaços favorits per categories, afegir-hi notes, etiquetes, una puntuació... i a més compartir-los. També es possible crear xarxes de contactes per compartir enllaços de temes d'interès comú.

·Tipus de blocs:

Més enllà de l'aula:
- Blocs de centre
- Blocs destinats a seminaris i cursos de formació en TIC per al professorat
- Blocs de professors (individuals)

Blocs d'aula:
- Blocs d'aula del professor
- Blocs de professors-alumnes
- Blocs d'aula de l'alumne 

Un cop resolts alguns dels dubtes que van sorgir en la lectura del llibre, vem parlar dels avantatges i desavantatges d'una revista escolar en un bloc o en paper.

Avantatges d'una revista escolar en bloc:
- Pot arribar a més gent
- És més econòmic, ja que no s'ha de gastar en impresions, fotocopies...
- Es pot modificar constantment, és més fàcil d'actualitzar
- Hi poden haver més fotos, i hi pots adjuntar vídeos.

Desavantatges d'una revista escolar en bloc:
- Hi ha gent que li agrada llegir en paper, tocar-lo...

On ho anem guardant? DELICIOUS.

Un dels problemes que tenim quan recollim informació per internet és com guardem, documentem i etiquetem un web del nostre interès.
Un recurs és utilitzar els “favoritos” o “preferits” que hi ha en els navegadors d’internet, aquesta no és una opció gaire bona ja que si bé permeten guardar les adreces, les seves capacitats de documentar-les i/o etiquetar-les són molt pobres. El pitjor, però és que les adreces que guardem, s’emmagatzemen en local i quan canviem d’ordinador, ja no tenim accés a les nostres adreces.

Per solucionar aquests problemes, tenim DELICIOUS.


Què és el Delicious?



Delicious és un servei de gestió d'adreces d'interès socials a través del web. Permet guardar i recuperar a la xarxa les adreces d'interès, que clàssicament s'emmagatzemaven des del navegador localment a l'ordinador, de manera que són consultables en línia i no només localment. 
També en facilita la categorització amb paraules clau (etiquetes), fet que n'agilitza la localització. Però no tan sols permet agrupar-les i etiquetar-les, sinó també compartir-les amb altres usuaris del servei i així conèixer qui (i quanta gent) ha desat un determinat enllaç.

Pertant podem dir que Delicious és un servei molt fiable, pràctic i còmode que et permet accedir a les teves pàgines web d'interes, que hagis guardat prèviament, des de qualsevol ordinador o dispositiu. A més és una manera ràpida de seguir temes d'interés i organitzar l'informació desitjada.

Aquí deixo el link de la meva conta de Delicious:
https://delicious.com/bertaolivares

Els RSS

Què són els RSS?

RSS = Really Simple Syndication

RSS és una família de formats de canals web XML utilitzat per a publicar continguts actualitzats freqüentment com ara llocs de notícies, weblogs o podcasts, i per mitjà del qual es pot compartir la informació i usar-la en altres llocs web o programes. És en essència una sindicació de continguts.
El principal avantatge del sistema és l'agilitat, ja que es fa innecessari haver de descarregar les imatges i els altres elements de la web, descarregant-ne només els titulars. I també el poder adjuntar el contingut de molts llocs web en un sol espai.
Un programa que usa RSS s'anomena agregador, i n'hi ha de molts tipus. Incrustats a navegadors web, widgets per l'escriptori, en programes de correu electrònic, en pàgines web dedicades i en programes dedicats.

Es a dir, RSS és una forma molt senzilla perquè es pugui rebre, directament en el teu ordinador o en una pàgina web online (a través d'un lector RSS) informació actualitzada sobre les teves pàgines web preferides, sense cap necessitat que hagis de visitar-les una a una. Sense que es faci res, aquesta informació s'actualitza automàticament.

Per rebre les notícies RSS la pàgina haurà de tenir disponible el servei RSS i s'haura de tenir un lector RSS.
A més, gràcies al RSS, podràs tindre reunides en un mateix lloc i a un sol clic de distància, tota la informació actualitzada de les pàgines web (Fuentes o canals RSS) que més t'interessen.

Aquí tenim un vídeo que ens mostra la seva utilització:

lunes, 8 de octubre de 2012

El bon comunicador

Per a trobar les característiques importants d'un bon comunicador, vàrem escollir per grupets un personatge públic que per a nosaltres ens sembles un bon comunicador i en vem dir unes quantes característiques.

Després la Rosa ens va posar un vídeo de Ken Robison que a mi em va semblar un molt bon comunicador, aquí el deixo:




Varem fer una llista entre tota la classe amb alguns dels trets que consideravem importants per a ser un bon comunicador i ens en van sortir aquests:

- L'humor 
- Preguntes retòriques per captar l'atenció del públic. 
- Gran coneixement 
- Ús d'exemples 
- Saber riure's d'un mateix 
- Producció de feedback 
- Canvi de to de veu (no lineal) 
- Combinació d'una corba melòdica correcte amb interrogacions, negacions i afirmacions 
- Eficàcia amb un discurs molt ben estructurat 
- Mirada i expressió facial 
- Posicionament del cos, es mostra tot sencer, no té vergonya ni complexos
- Gran fluïdesa alhora de parlar, amb un domini del vocabulari ric i variat 
- Fa servir dades científiques per a corroborar els fets




miércoles, 3 de octubre de 2012

Google Drive




Què és Google Drive?
 
Google Drive és una eina que ens ofereix google per desar, editar, comentar, compartir i publicar documents on-line de manera privada o en grup. 
Amb Google Drive podem: 
· crear documents de text
· presentacions
· formularis
· fulls de càlcul 
Permet treballar en equip, alhora i al mateix document i d'aquesta manera veure els canvis en temps real i així etiquetar-los de manera que puguem localitzar-los amb facilitat dins l'espai anomenat My drive, que el diferenciarem de l'espai Shared with me que és on aniran a parar els documents que els altres comparteixen amb mi. Cal destacar que Drive també permet guardar tot tipus de documents.

Com accedir a Google Drive? 



Per accedir a Google Drive hem de tenir una conta de Gmail, si no l'hem de crear. Un cop ens trobem a dins del Gmail, hem d'anar a una de les pestanyes de dalt on posa DRIVE.






Quan ens trobem a dins de la pàgina DRIVE, a l'esquerra dalt veurem una icona de color vermell que hi posa CREAR, si cliquem asobre de CREAR, observarem les diferents opcions que ens ofereix Google Drive, podem crear: Document, Presentació, Full de Càlcul, Fórmules, Dibuix, Carpeta i Més. 







 





martes, 2 de octubre de 2012

Les Webquests




Edu3.catAquest vídeo presenta la proposta de treball col·laboratiu que duu a terme el cicle superior de primària del CEIP Gras i Soler d'Esplugues de Llobregat, amb la webquest de les constel·lacions zodiacals.




Què és una Webquests?

Una webquest, webquesta o WQ és una proposta didàctica de recerca guiada, que utilitza principalment recursos d’Internet. Té en compte el desenvolupament de les competències bàsiques, contempla el treball cooperatiu i la responsabilitat individual, prioritza la construcció del coneixement mitjançant la transformació de la informació en la creació d'un producte i conté una avaluació directa del procés i dels resultats. (Definició consensuada a les segones jornades de Webquest, 2006)

Generalment, es tracta d'una pàgina que proposa als participants una història suggeridora per tal que aconsegueixin una sèrie d'informacions en unes pàgines d'Internet concretes, extraient les seves conclusions a partir del treball cooperatiu. Els objectius són combinar els continguts curriculars amb l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació a l'aula, en un aprenentatge de descobriment guiat.

Les webquests es basen en el constructivisme, és a dir, en que els alumnes construeixin el seu propi coneixement a partir dels coneixements propis previs. Van ser ideades per Bernie Dodge l'any 1995 amb l'ajut de Tom March en el desenvolupament pràctic.