miércoles, 28 de noviembre de 2012

Eines de suport al pensament

A classe de GTIC em estat parlant de les eines de suport al pensament, i aquí en deixo dues: els mapes conceptuals i els fluxogrames.

MAPES CONCEPTUALS

Els mapes conceptuals vanser creats per Joseph D. Novak i s'han convertit en una tècnica fonamental per a representar el pensament a l'educació.

Un mapa conceptual ens pot ajudar a organitzar els nostres coneixements  i a ampliar la nostra perspectiva en relació al tema.
La creació del mapa passa per diversos estadis:
-Selecció i jerarquització de conceptes.
-Reflexió sobre la relació cada concepte amb tots els altres.
-Representació gràfica adequada.

Aquesta representació gràfica consisteix en relacionar els conceptes de manera esquemàtica, aquests conceptes no es poden repetir i estan units per un connector que acostuma a ser un verb.

En dels programes més utilitzats per crear mapres conceptual és el Cmap Tools, el qual és un programa local i és gratuït. Per descarregar-lo has d'entrar a  http://cmap.ihmc.us/
A continuació mitjançant el següent text vam haver de realitzar un mapa conceptual:
El Dinar de Nadal
Per Nadal tota la família es reuneix a casa l'avia Maria, ella fa el dinar per a tots i aquest normalment consisteix en una escudella, un plat de carn i també neules i torrons de postres. Com que l'Àvia ja es gran, normalment l'ajuden els seus dos fills en Joan i el Marc.
En el dinar coincideixo amb les meves cosines i els meus cosins: La Maria, la Paula, en Genís i l'Eduard que són fills del meu oncle Marc. Cal dir que és un moment entranyable en el que parlem de totes les coses que ens han passat al llarg de l'any ja que ells no viuen a Barcelona com jo sinó que viuen a NewYork. Com sempre en arribar als postres en Genís fa el típic número amb els torrons d'Alacant i fa veure que se li trenca una dent. tothom riu menys la seva mare que pensa en el que costa el dentista.
La meva germana, la Maria també ve al dinar, i aquest any ho fa amb el seu fil, en Ramon, que no menja ni escudella ni carn ja que encara té 3 mesos.
El dinar comença puntualment a les dues del migdia i  acaba sempre a la mateixa hora, a les 5 de la tarda.



FLUXOGRAMES

Els diagrames de flux són una eina que s'utilitza per representar procediments encaminats a resoldre una tasca. La seva utilització prové del món de la  informàtica però avui en dia s'utilitza en molts diferents àmbits. Per als futurs mestres contemplem dues utilitzacions:
  1. Per planificar tasques pròpies relacionades amb el desenvolupament de la tasca professional. Per exemple representar el procés per a l'acollida d'un nou professor o alumne a l'escola.
  2. Ensenyar als alumnes aquesta eina, tenint present que l'eina és un bon mitjà per aprendre i practicar amb: Presa de decisions, resolució de problemes, planificació, organització, destriar la informació essencial de l'accessòria, definició d'ordres i instruccions, compliment de normes i estructures,...
Els fluxogrames tenen una simbologia molt definida de la que en podem destacar:



Podem treballar fluxogrames amb moltes eines com el Word de Microsoft, Write d'OpenOffice, programes de presentacions o de gràfics vectorials, etc. 
Nosaltres hem optat per una eina on-line: http://www.gliffy.com
Aquesta eina a part de poder crear, guardar i editar diagrames de flux, també permet treballar amb altres tipus de represenatcions gràfiques i exportar a diferents formats la feina feta.

A continuació podeu observar un fluxograma realitzat per mi, on representa l'acció de creuar una cruïlla:





Com a conclusió dir que aquestes dos formes de recollir informació i per sintetitzar-la m'han sembla molt eficaços.

No hay comentarios:

Publicar un comentario